Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Τα παρακάτω που αναφέρω για την τροφοδότηση των κοριτσιών 

τα δανείστηκα από το ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

και αφού τα επεξεργάστηκα σας τα δημοσιεύω.


Λόγοι τροφοδότησης

     Λίγα αποθέματα

     Νέος αφεσμός

     Βασιλλoτροφία, συνενώσεις, εισαγωγή βασίλισσας

     Απώλεια από εντομοκτόνα

     Έλλειψη νεκταροέκρισης

     Εφαρμογή θεραπείας

 

Τροφοδότηση με μέλι

     Κηρήθρες με μέλι (απολεπίζονται)

     Αραιωμένο μέλι (1:3 μέλι/νερό) σε κοινούς τροφοδότες

     Κρυσταλλωμένο μέλι στη μελισσόσφαιρα (απαραίτητο το νερό)

 


Πλεονεκτήματα -προφυλάξεις

     Το μέλι είναι η καλύτερη τροφή (ειδικότερα σε περίπτωση λιμοκτονίας)

    Το ρευστό μέλι προκαλεί λεηλασία

     Δεν τροφοδοτείται σε υψηλές θερμοκρασίες

     Πριν δοθεί, θερμαίνεται στους 70ο για 5 λεπτά (αποφυγή μετάδοσης ασθενειών)

     Το αραιωμένο μέλι δίνεται τις απογευματινές ώρες

 ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗΣ

Τροφοδότηση με σιρόπι

     Μείωση αποθεμάτων , λιμοκτονία

     Αύξηση επιτυχίας κάποιας επέμβασης (βασιλοτροφία, συνένωση, εισαγωγή βασίλισσας)

     Διέγερση της ωοτοκίας, εκτροφής γόνου και κτίσιμο κηρηθρών

     Χλιαρό σιρόπι 60% ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

          Προσοχή: λεηλασία ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ,

 δεν το παίρνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και 

όταν υπάρχει νεκταροέκκριση

 

 Σιρόπι για διεγερτική τροφοδοσία

           ¼ του λίτρου, καθημερινά για 15 ημέρες με σιρόπι 1:1( ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΘΥΚΕΥΟΥΝ)

          Για διέγερση της ωοτοκίας όταν έχει σταματήσει η νεκταροέκκριση και περιορίζεται ο γόνος

         40 ημέρες πριν την εκμετάλλευση της κύριας ανθοφορίας (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΜΕΙΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ)

 


Προϋποθέσεις για να το δεχτούν:

     Παρουσία γύρης ή υποκατάστατου

     Παρουσία καλοκτισμένων κηρηθρών κοντά στη γονοφωλιά

     Νεαρή και καλή βασίλισσα

     Δυνατά μελίσσια

     Να αποφεύγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες (α.ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΞΕΓΕΛΙΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΚΤΑΡΟΕΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΧΑΝΟΝΤΑΙ β.Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΝΕΚΤΑΡ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑ , ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΟ ΓΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΗΣΗ).

 

Τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο

     7 κιλά μέλι ζυμώνεται με 3 κιλά νερό και 50 κιλά ζάχαρη

     Για διέγερση και όχι δημιουργία αποθεμάτων τροφής

     Για συντήρηση του μελισσιού

     Για δημιουργία μεγάλων πληθυσμών

 ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΛΟΓΩ ΕΥΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, 

Προφυλάξεις:

     Μετάδοση ασθενειών

     Όχι τις εποχές αποθήκευσης μελιού για τρύγο

     Όχι νωρίς την άνοιξη

     Η γλυκόζη εμπορίου περιέχει δεξτρόζες (είναι άπεπτες)

 

Τροφοδότηση με κρυσταλλική ζάχαρη

     Για διέγερση ωοτοκίας της βασίλισσας για μεγάλο χρονικό διάστημα

     Οι μέλισσες πρέπει              

   πρώτα να τη μετατρέψουν σε μέλι (χάσιμο 20% περίπου)

     Κάποια ποσότητα πετιέται

 Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ 

ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΕ ΑΣΚΟΠΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΗΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ 

Τροφοδότηση με γύρη

Απαραίτητη για :

     Πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων

     Ερέθισμα για δραστηριότητες όπως εκτροφή γόνου, η έκκριση βασιλικού πολτού, η συλλογή γύρης, το κτίσιμο των κηρηθρών

     Απώλεια γύρης οδηγεί σε  μείωση της ωοτοκίας και κανιβαλισμό των προνυμφών

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΥΡΕΟΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΘΕΜΑ ΓΥΡΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ.

 Τρόποι τροφοδότησης με γύρη

     Γύρη φυσικά συλλεγόμενη σε κηρήθρες

     Τοποθέτηση γύρης σε κηρήθρες (γύρη από γυρεοπαγίδες, τοποθετείται σε κηρήθρες με το χέρι, ραντίζεται με σιρόπι για να συγκρατηθεί)

     Ξηρή γύρη σε εξωτερικούς τροφοδότες (στεγνή και αλεσμένη)

      Γύρη στο σιρόπι (10-20 γραμ. γύρης σε 1 λίτρο σιροπιού, σε μικρές ποσότητες)

     Γυρεόπιτα: έξι κιλά γύρης αναμιγνύονται σε 1,3 λίτρα χλιαρού νερού (40 βαθμούς) για 15-30 λεπτά και προστίθενται 6 κιλά ζάχαρη.

    Υποκατάστατα γύρης: Χρειάζεται σογιάλευρο το οποίο το βρίσκουμε σε μορφή κόκων σε μαγαζιά με ζωοτροφές, γύρη, ζάχαρη και νερό. 

Αλέθουμε τη ζάχαρη και το σογιάλευρο και τα αναμιγνύουμε με το νερό. Βοηθητικά (αλλά όχι απαραίτητα): ξηρή μαγιά μπύρας, αποβουτυρωμένο γάλα, μέλι





Για να υπολογίσουμε τη ποσότητα του σογιάλευρου που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε υποκατάστατο με :

 n     Άριστη ποσότητα πρωτεΐνης = 23%


n     Λίπος λιγότερο από 7%

n     Γύρη μεταξύ 8 και 15%

 

Χρησιμοποιούμε την παρακάτω φόρμουλα:

    Χ= 23 * 100 / Τ

 Όπου

Χ= τα ζητούμενα κιλά σογιάλευρου

100= κιλά υποκατάστατου

Τ= % πρωτεΐνη του σογιάλευρου (45% ή 52%).


 Παράδειγμα: υπολογίζουμε για κάθε 15 κιλά από το σογιάλευρό μας τα υπόλοιπα υλικά:  5 κ. Γύρη διαλύονται σε 14 κ. Νερό. Στη συνέχεια προστίθενται 26 κ. ζάχαρη και τέλος 15 κ. σογιάλευρο. όπως αναφέρονται παραπάνω.