Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Γενικά συμπτώματα

Α. Συνήθως, το πρώτο αξιοσημείωτο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση νεκρών ή ετοιμοθάνατων μελισσών μπροστά από τις εισόδους όλων των κυψελών του μελισσοκομείου








Β. Στο αγρόκτημα επίσης, όπου έγινε η εφαρμογή του φυτοφαρμάκου, εντοπίζονται αρκετές νεκρές μέλισσες στο έδαφος κάτω από τα δέντρα ή ακόμη και στα άνθη. 

Γ. Αν η δηλητηρίαση είναι σοβαρή, οι προσβεβλημένες ή νεκρές μέλισσες συσσωρεύονται στον πυθμένα της κυψέλης γιατί οι μη προσβεβλημένες μέλισσες δεν
προλαβαίνουν να τις απομακρύνουν. 

Δ. Οι δηλητηριασμένες μέλισσες γίνονται δυσκίνητες, δεν μπορούν να πετάξουν παρά μόνο σε μικρές αποστάσεις, ενώ πολλές παρουσιάζουν ένα συνεχές τρεμούλιασμα.

Ε. Επιπλέον οι μέλισσες γίνονται πολύ ευερέθιστες και επιθετικές σε
σημείο που όταν ανοιχτεί η κυψέλη να πετούν κατευθείαν στο κεφάλι
του μελισσοκόμου. 

ΣΤ. Ορισμένες παραμένουν στην κυψέλη ακίνητες σαν να είναι ναρκωμένες, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν καλή προσήλωση στα πλαίσια. 

Ζ. Οι μη προσβεβλημένες εργάτριες εμποδίζουν τις συλλέκτριες να μπουν στην κυψέλη και δεν τις επιτρέπουν να αφήσουν το φορτίο τους. Όσες καταφέρουν να εισέλθουν στην κυψέλη αποθηκεύουν δηλητηριασμένο μέλι στις κηρήθρες, δηλητηριάζοντας έτσι τις νεαρές προνύμφες που τρέφονται από αυτό.


Η. Καθώς ο πληθυσμός του μελισσιού μειώνεται, ο γόνος σταδιακά εγκαταλείπεται, οι μικρότερες προνύμφες αρχίζουν να πεθαίνουν και πολλές από τις μεγαλύτερες προνύμφες έρπονται έξω από τα κελιά τους, πέφτουν στον πυθμένα της κυψέλης και πεθαίνουν.





ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Α. Ο μελισσοκόμος οφείλει να έχει ενημερώσει τους καλλιεργητές που βρίσκονται κοντά για την ύπαρξήτου και τη θέση του. 

Β. πρέπει να  αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σε εμφανές σημείο του μελισσοκομείου ώστε να μπορεί να το δει κάποιος από απόσταση ασφαλείας χωρίς να κινδυνεύει από τα τσιμπήματα των
μελισσών.

Γ. Ο μελισσοκόμος πρέπει πάντοτε να προσπαθεί να διατηρεί τα μελισσοσμήνη του σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση,έτσι ώστε αυτά να μπορούν να αναπληρώνουν τις απώλειες.

Δ. Σε περίπτωση που ο μελισσοκόμος γνωρίζει ότι θα γίνει εφαρμογή εντομοκτόνου στην περιοχή νωρίς το ξημέρωμα:

Οφείλει να περιορίσει τα μελίσσια του μέσα στις κυψέλες σκεπάζοντας με βρεγμένες λινάτσες, μέχρι ο κίνδυνος να περάσει. 
 .
Στην περίπτωση τώρα που η δηλητηρίαση έχει ήδη συμβεί 

α. αν η χρήση των εντομοκτόνων στην περιοχή συνεχίζεται, είναι απαραίτητη η άμεση μετακίνηση του μελισσοκομείου σε ασφαλή περιοχή.

 β. Η τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι και η ταυτόχρονη χορήγηση γύρης ή υποκατάστατων γύρης, συντελούν στη γρηγορότερη ανάπτυξή τους.

γ. Χρήσιμο, επίσης, είναι να τοποθετηθεί προσωρινά στο μελισσοκομείο μια ποτίστρα. 

δ. Σε περίπτωση που υποπτευθούμε δηλητηρίαση του γόνου, για την οποία υπεύθυνη είναι η μολυσμένη γύρη, τότε αφαιρούμε τις κηρήθρες που περιέχουν τη μολυσμένη γύρη και στη συνέχεια μεταφέρουμε τα μελίσσια σε άλλη περιοχή. 

ε. Ακόμη τα μελίσσια που έγιναν πολύ αδύνατα πρέπει είτε να συνενωθούν είτε να ενισχυθούν με εκκολαπτόμενο γόνο από υγιή και δυνατά μελίσσια. 


στ. Τέλος, ωφέλιμη είναι και η σμίκρυνση των εισόδων ώστε να παρεμποδισθεί τυχόν
λεηλασία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου